Най-важното решение през 2021 година, за имотния пазар, в Пловдив, ще е на какъв етап от реализацията на жилищния проект да закупим жилище. Опциите, които възникват пред купувачите са, благодарение на факта, че в града се реализират доста проекти. Поглеждайки реалистично, клиентите би трябвало да намерят повече плюсове, отколкото минуси, но дали е така?

Закупуване на жилище “на зелено”.

След като е взето важното решение за инвестиция в първо жилище, повечето клиенти се насочват към готови имоти. За съжаление, в 99% от случаите, готовите имоти са продадени в много по-ранен етап на строителството, на проекта. При закупуването на имот, “на зелено”, за купувача има следните плюсове:

 1. Купувачът има пребогат избор в актуални проекти, преди АКТ 14(изградена стоманобетонна конструкция, без зидария). Това не винаги е така, когато говорим за първокачествени проекти, с висока добавена стойност и на идеална локация. Ако един жилищен проект е отлично балансиран и с висока добавена стойност, то той ще бъде продаден на над 80% още преди АКТ 14.
 2. Плащане на вноски, ако инвеститорът е стабилен и не разчита на клиентите за финансиране на проекта.
 3. При желание на купувача и възможност от страна на инвеститора, интериорът на жилището може да бъде изпълнен в границите на нормалното, по проект на инвеститора. Същото важи и за приемливи корекции по ВиК и Ел. Инсталациите.
 4. Постоянен контрол на изпълнение и следене на срокове от страна на купувача.
 5. Избор на паркоместа и гаражи. В много случаи при покупката на готово жилище, то няма опция за паркиране, а при закупуването преди АКТ 16, вероятността е по-голяма.
 6. Значително по-добра цена. В доста случаи, цената преди АКТ 14 е с между 30-40% по-ниска. Вземайки предвид инвестицията, мащаба и добавената стойност на проекта, цената е нормално да расте. Всяко имущество, движимо или недвижимо повишава своята цена, в завършен вид.
 7. Основен риск, при покупката на жилище преди АКТ 16, разбира се, е сигурността в инвеститора. Тя може да бъде регулирана по доста начини, изброения по-долу, като един от тях е плащането на вноски и добро проучване на фирмата изпълнител и инвеститор.
 8. Ако нямате опит при покупката на жилище, на по-ранен етап, консултирайте се с юрист, който да прегледа историята на дружеството и предварителния договор, както и всички други нужни документи.
 9. Не плащайте големи авансови вноски, избягвайте и плащанията в брой.

Закупуване на жилище непосредствено преди или след АКТ 16.

Разбира се, най-сигурната опция при закупуването на имот е след АКТ 16. По-важните детайли, на които обръщаме внимание, на този етап са:

 1. АКТ 16 дава максимална сигурност при покупката на имот. Купувачът има и фронт за нанасяне в готово жилище, както и за незабавното започване на довършителни работи, ако то още не е готово. Въпреки всичко, всяка промяна на готово жилище е разход, а доста често бъдещите обитатели не харесват жилището в готовия му вид.
 2. Висока цена. Почти всички жилища след АКТ 16, в гр. Пловдив, се продават от частни лица, а не инвеститора в обекта. Продавачът сам определя цена на имота, който продава и тя най-често е значително по-висока от тази, на която е закупено.
 3. Много ниската цена на готови апартаменти трябва да дава сигнал, че нещо не е наред със самото жилище или с качеството на изпълнение, локация и др.

Доверието при покупка на жилище винаги трябва да е двустранно, както от страна на инвеститор, така и от страна на купувач.

Ние, от Бауленд, даваме няколко прости причини, защо ние сме лидер в това отношение:

 1. Всички плащания при нас са по банков път, с ДДС, няма плащания “под масата”.
 2. Работим изцяло с капитал на холдинга, никоя банка не стои зад нас.
 3. Имаме над 20 годишна история в строителството и инвестициите, в имоти, в цяла България. Минали сме през доста солени времена, защото използваме главите си и защото носим отговорност за клиенти, партньори и служители.
 4. Всички плащания са на вноски, на свършена работа, в удобни за Вас срокове.
 5. Нищо не е на всяка цена. Ако имотът не Ви допадне и решите да го продавате или искате да Ви върнем парите, няма да има проблем.
 6. Има и някои опции, в други проекти на наши партньори, в които да платите 10% сега и 90% на АКТ 15/16. Тогава цената е около 950 евро на квадрат.
 7. Ние сме горди с това, с което се занимаваме и ни предстоят доста големи проекти, не желаем да рискуваме реномето си.
 8. На този етап, няма юрист или нотариус в гр. Пловдив, който да не ни е проучил до основни.

Екип Бауленд ЕООД